ASIANTUNTIJAMME

Kristiina Laakso

psykologi kristiina laakso

Olen hankkinut suuren kokemuksen kuulo- ja tasapainosairauksista kärsivien potilaiden hoidossa ja kuntoutuksessa työskenneltyäni lähes 20 vuoden ajan psykologina Kuuloliitto ry:ssä ja kuntoutusasiantuntijana sekä kuntoutusjohtajana Kuuloliiton Kuulo-Auriksen kuntoutustoiminnassa.

Erityisosaaminen

Erityisosaamistani on tinnituksen, ääniyliherkkyyden ja misofonian hoito ja kuntoutus kognitiivisen käyttäytymisterapian (KKT, CBT) keinoin. Olen myös syvällisesti perehtynyt kuulo- ja tasapainohäiriöistä kärsivien potilaiden psyykkisiin ongelmiin ja niiden hoitoon sekä elämänlaadun parantamiseen. Olen erikoistunut ja pätevöitynyt tinnituksen, ääniyliherkkyyden ja misofonian hoitoon kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmin ja vuodesta 2020 alkaen toiminut kansainvälisen tinnituksen, ääniyliherkkyyden ja misofonian kuntoutuksen asiantuntijaryhmän (The International Clinical Expert Group CEG) jäsenenä.

Koulutus

  • Psykologian maisteri 2003, Helsingin Yliopisto, Valviran laillistama psykologi
  • Tinnitus and Hyperacusis Therapy Certificate, Masterclass 2018 ja 2019, Tinnitus and Hyperacusis Therapy Specialist Clinic, London, UK
  • Certificate for Specialised Rehabilitation Programme for Management of Tinnitus, Hyperacusis and Misophonia based on
    Cognitive Behavioural Therapy 01/2021-01/2022
  • Masterclass coordinator/Hashir International Specialist Clinics & Research Institute for Misophonia Tinnitus and Hyperacusis London, United Kingdom 01/2021->

Työhistoriaa

  • Kuuloliiton kuntoutus ja Kuulo-Auris Oy / Kuuloliitto ry 2004-2020
  • Eri toimenkuvat: kuuloalan psykologi, kuntoutusjohtaja ja kuntoutusasiantuntija

Palvelut yksityisasiakkaille

Psykologin vastaanotolle voit tulla ilman lähetettä. Vastaanotolla on hyödyllistä, että kuulo ja korvat on ennalta tutkittu asianmukaisesti lääkärin (kuten korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin tai audiologi, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin ) vastaanotolla. Myös äänesaudiometria-kuulontutkimuksen tuloksesta on hyötyä.

Audiologi, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mari Havia

Psykologin vastaanotto onnistuu joko etä- tai lähivastaanottona. Kasvokkain tapahtuva lähivastaanotto toteutuu toimitiloissamme Helsingin Lauttasaaressa. Ensivastaanoton aikana psykologi kartoittaa kanssasi ongelmasi laajuutta, vaikeusastetta, sen vaikutusta elämääsi ja tekee kanssasi suunnitelman jatkohoidon suhteen. Joskus kertaluonteinen vastaanotto ja sen aikana käyty keskustelu riittää hoidoksi. Mikäli jatkohoidon katsotaan olevan tarpeen se voi olla toinen vastaanottokäynti tai seurantakäynti jatko-ohjeineen.

  • 30 min vastaanotto on matalan kynnyksen neuvontakäynti asiakkaille, jotka kaipaavat tietoa ja neuvontaa, miten edetä asiassaan. Sen aikana on mahdollista tehdä arvio jatkohoidon tarpeesta ja hyödyistä.
  • 60 min vastaanottoa suositellaan asiakkaille, joilla on häiritsevää kuulo-oiretta, kuten korvien soimista eli tinnitusta, ääniyliherkkyyttä, misofoniaa tai muuta kuuloon tai korvaperäiseen huimaussairauteen liittyvää ahdistusta tai sopeutumisongelmaa siten, että oire herättää jatkuvaa negatiivista tunnereaktiota, laskee mielialaa ja tai häiritsee elämää. Negatiiviset tunteet voivat olla ahdistusta ja paniikkia, mistä voi seurata keskittymis-, rentoutumis- tai univaikeuksia, välttämiskäyttäytymistä oireen kanssa selviämiseksi tai vetäytymistä sosiaalisista suhteista.

Intensiivistä hoitojaksoa suositellaan, jos tinnitus tai ääniyliherkkyys herättää jatkuvaa negatiivista tunnereaktiota, rajoittaa elämää, vaikeuttaa rentoutumista, nukkumista sekä keskittymistä ja siten heikentää opiskelu- ja työkykyä. Reaktiona ahdistusta, pelkoa tai paniikkia sekä fyysisiä tuntemuksia, kuten kipua tai painetta korvassa tai päässä. Kyseessä on strukturoitu, yksilöllinen hoito-ohjelma, joka on erikoistunut häiritsevien kuulo-oireiden hoitoon ja jossa on sovellettu kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä. 

Lue lisää häiritsevien kuulo-oireiden hoito-ohjelmastamme

Palveluista hyötyvät:

  • henkilöt, joilla esiintyy häiritsevää tinnitusta, ääniyliherkkyyttä tai misofoniaa (vastenmielisyyttä tietyille äänille)
  • henkilöt, joilla on kuuloon tai korvaperäiseen huimaussairauteen liittyvää sopeutumisongelmaa
  • henkilöt, joille on tehty edeltävät korvien ja kuulontutkimukset ja jotka ovat jo saaneet tietoa oireestaan, mutta se ei tunnu riittävän
  • henkilöt, joilla ei ole kovin vaikeaa psyykkistä sairautta/ongelmaa tai se on hoidossa
  • henkilöt, joilla kuulo-oire heikentää työkykyä tai laskee elämänlaatua
psykologi kristiina laakso

SEURAA MEITÄ SOMESSA: