potilastarinassa mainittu oona kivivuoriMinun tinnitus alkoi aivan yllättäen eräänä tammikuisena iltana autoa ajaessani. Ihmettelin, miksi päässäni sirisee. Tinnitus oli minulle ihan vieras asia ja joitakin päiviä sirinää kuunneltuani, alkoi paniikki puskea pintaan. Luulin seonneeni, koska eihän kenenkään päästä voi kuulua tällaista ääntä.

Tinnitus oli ensin vain vasemmassa korvassa, mutta tuli muutaman viikon jälkeen myös oikeaan korvaan ja ääni alkoi vaihdella paljon. Jäin sairauslomalle töistä ja pohdin, onko elämäni enää ikinä samanlaista, kuin ennen.

En kokenut saavani apua kunnalliselta terveydenhuollolta, joten aloin itse etsiä apua sekä tietoa tinnituksesta. Löysin Audexin ja varasin etätapaamisen Audexin psykologin kanssa. Kristiina oli ensimmäinen ihminen, joka sanoi minulle, ettei elämä tähän lopu. Aloitin hoidon CBT-menetelmään perustuen. Tein harjoituksia, joissa opettelin pois välttämiskäyttäytymisestä ja muokkasin ajatuksiani. Olin erittäin motivoitunut tekemään harjoituksia ja tehtäviä, jotta tilanteeni paranisi. Kun aikaa kului, huomasin, että tein altistumisharjoituksia ja tehtäviä aikaisempaa laiskemmin. Siitä tiesin, että tilanteeni on parantunut. En enää tarvinnut tietoista altistamista asioiden tekemiseen, vaan asiat tapahtuivat luonnostaan. Luottamukseni siihen, että voin tehdä kaikkea mitä ennenkin, tinnituksesta huolimatta, oli kasvanut suuresti.

Vaikka tinnitus on edelleen läsnä elämässäni, ei se enää hallitse sitä. Alun paniikin laskettua, itse ääni on hiljentynyt jonkun verran. Ääni vaihtelee paljon ja on joskus edelleen voimakasta, mutta se ei herätä läheskään niin voimakkaita negatiivisia tunteita, kuin aluksi. Jatkan toimintaani äänestä huolimatta.
Audexilta saamani suuren avun lisäksi, minua auttoi se, kun etsin tietoa tinnituksesta ja sen syntymekanismista. Myös muiden ihmisten kokemukset tinnitukseen tottumisessa loivat toivoa.

Kokemukseni myötä liityin paikalliseen kuulojärjestöön, jossa toimin tinnituksen vertaistukihenkilönä. Haluan oman kokemukseni myötä auttaa muita ja kertoa ihmisille, että elämä jatkuu tinnituksesta huolimatta. Olen saanut kokemuksen myötä paljon hyvää elämääni; uusia ihmisiä ja tilaisuuden auttaa.

Haluaisin tehdä tinnitusta enemmän tunnetuksi asiaksi ja tuoda julki lisää rohkaisevia tarinoita siitä, kuinka tinnitus ei haittaa elämää ollenkaan. Näin ihmiset, jotka saavat tinnituksen tulevaisuudessa, olisivat ehkä jo tietoisia, mistä on kyse ja pystyisivät luottamaan siihen, että tinnitus ei estä tekemästä mitään. Itse kokemaltani alkupaniikilta mahdollisesti vältyttäisiin kokonaan.

/ Oona Kivivuori