Tinnitus
Mitä on tinnitus?
Tinnitus eli korvien soiminen on äänten kuulumista korvissa tai päässä ilman ulkoista äänilähdettä. Lähes jokaisella on esiintynyt lyhytaikaista tinnitusta, mutta 15 prosentilla väestöstä tinnitus on jatkuvaa ja häiritsevää. Erittäin häiritsevää tinnitusta esiintyy 2 prosentilla ihmisistä. Useimmilla ihmisillä ääni ei häiritse pitkään, mutta aluksi se voi olla häiritsevää.
Tinnitukseen liittyvä ääni voi olla:
- Korkeataajuinen soiminen
- Vinkuna
- Suhina
- Matalataajuinen humina
- Kohina
Mistä tinnitus johtuu?
Tinnituksen syyt voivat vaihdella, mutta yleisimmät syyt liittyvät melualtistukseen ja kuulon heikkenemiseen. Tinnitus on kuulojärjestelmän tuottamaa sähköistä toimintaa, joka voi tulla kuuluviin esimerkiksi melualtistuksesta seuraavan tilapäisen tai pysyvän kuulonlaskun yhteydessä. Tinnitusta esiintyy myös muun syyn aiheuttaman kuulonaleneman, kuten korvaa tukkivan vahan, välikorvatulehduksen, ikäkuulon tai muun hitaasti kehittyvän kuulonlaskun yhteydessä.
Yleisimmin tinnitus ilmaantuu kuitenkin kuuluviin aivan normaalikuuloisella henkilöllä ilman selkeää syytä.
Onko tinnitus yleistä?
Tinnitus on yleinen vaiva, ja sitä esiintyy ajoittain jopa 40 prosentilla normaalikuuloisista ihmisistä. Kuulo on siten tärkeää tutkia heti alkuvaiheessa, koska kuulon kuntoutus on ensisijaista, jos kuulo on laskenut kuulokojeita vaativalle tasolle. Tärkeää on myös todeta, onko kuulossa puolieroa korvien välillä.
Varaa aika audiologi, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille Mari Havialle
Tinnitus ja liitännäisoireet
Tinnituksen haitta liittyy sen koettuun häiritsevyyteen. Liitännäisoireet, kuten unettomuus, ahdistus ja masennus ovat varsin yleisiä. Tinnituspotilaista 45 prosentilla on ahdistusta tai masennusta tai niiden kaltaisia oireita jo lähtökohtaisesti ja niiden olemassaolon on todettu edesauttavan tinnituksen häiritsevyyden pitkittymistä. Tinnitus ja masennus voivat pahentaa toisiaan, jos niiden yhteyttä ei ymmärretä. Häiritsevää tinnitusta kärsivistä henkilöistä 80 prosentilla on myös ääniyliherkkyyttä, johon on myös saatavilla apua.
Henkilö voi tuntea, että hänen on estettävä tinnituksen paheneminen välttämällä tiettyjä ääniä ympäristössä ja äänet voivat siten aiheuttaa suoranaista pelkoa. Tämä tila tunnetaan tinnitukseen liittyvänä äänipelkona, joka on yksi ääniyliherkkyyden muoto.
Tinnitukseen liittyvä ahdistus
On ymmärrettävää ja häiritsevän tinnituksen kyseessä ollen yleistä, että tinnitus voi saada ihmisen tuntemaan olonsa ahdistuneeksi tai kokemaan mielialan laskua. Mielenterveysongelmat tai taustalla jo esiintynyt pitkäaikainen uupumus tai unettomuus lisäävät todennäköisyyttä sille, että henkilö tuntee olonsa ahdistuneeksi tai masentuneeksi, jos hänelle kehittyy tinnitus.
Tinnituksesta kärsivien henkilöiden mielialan lasku ja ahdistus yleensä lievittyvät, kun tinnituksen aiheuttamaa stressiä hoidetaan tehokkaasti ja asiaan perehtyneen ammattilaisen toimesta. Tinnitukseen liittyvän ahdingon poistuminen tuo luottamusta, vähentää stressiä ja vaikuttaa myönteisesti myös uneen. Hyvä yöuni puolestaan auttaa kokonaistilannetta.
Häiritsevä tinnitus
Tinnituksen kuuluminen ja sen häiritsevyys ovat kaksi eri asiaa. Suurin osa tinnitusta kuulevista tottuu ääneen ajan myötä. Häiritsevä tinnitus sen sijaan herättää jatkuvaa negatiivista tunnereaktiota ja häiritsee elämää. Tinnitukseen tottumisessa on itse asiassa kyseessä aivojen tottuminen ääneen. Aivot tottuvat ääneen keskimäärin 6–18 kuukaudessa. Tottuminen voi tapahtua nopeamminkin, jos tinnitus ei ole erityisen häiritsevää. Osalla ihmisistä (noin 15 %) tinnituksen häiritsevyys kuitenkin jatkuu ja tottuminen pitkittyy ja 2 prosentilla tottuminen ei lopultakaan tapahdu itsestään. Kaikkia voidaan kuitenkin auttaa häiritsevään tinnitukseen kehitetyllä hoito-ohjelmalla, johon on sovellettu kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä.
Tinnituksen hoito-ohjelma
Häiritsevän tinnituksen hoito-ohjelma, johon on sovellettu kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmiä, on alan kansainvälisten asiantuntijoiden (American Academy of Otolaryngology) suosittelema ensisijainen hoitomuoto häiritsevään tinnitukseen. Tämä tutkitusti vaikuttava hoito-ohjelma tarjoaa tietoa ja ohjausta sekä opettaa yksilöllisiä keinoja ja antaa pysyviä työkaluja tinnituksen häiritsevyyden vähentämiseksi. Hoidon tavoitteena on, että tinnitus ei enää hallitse eikä määrittele elämääsi, eikä sinun tarvitse muuttaa elämäntapojasi tai suorittaa erityisiä toimintoja pärjätäksesi oireen kanssa.
Hoitojakson aikana henkilö oivaltaa itse mitkä asiat hänen kohdallaan ylläpitävät tinnituksen tai tinnituksen ja ääniyliherkkyyden häiritsevyyttä. Aistitun tinnitusäänen itsessään ei tarvitse muuttua tai lakata kuulumasta, vaan hoidon myötä äänen tulkinta aivoissa muuttuu. Tämä mahdollistaa sen, että tinnituksen aistiminen ja tarkkaileminen jäävät taka-alalle. Tavoitteena on elämänlaadun paraneminen tinnituksesta huolimatta. Hyvä on myös tietää, että hoito on vaikuttavaa, johtui tinnitus sitten mistä syystä tahansa.
Häiritsevän tinnituksen hoito-ohjelmamme sisältää muun muassa seuraavat osa-alueet:
- Tiedon ja ohjauksen tarjoaminen
- Yksilöllisten keinojen opettaminen
- Työkalujen tarjoaminen tinnituksen hallintaan
- Elämänlaadun parantaminen tinnituksesta huolimatta
Tinnituksen hoito Audexissa
Audexissa häiritsevän tinnituksen hoitoa tarjoavat koulutetut kuuloalan asiantuntijat, jotka ovat perehtyneet tähän hoitomuotoon ja tuoneet sen suomalaisten potilaiden avuksi. Hoito-ohjelma on suunniteltu vähentämään tinnituksen häiritsevyyttä ja parantamaan elämänlaatua tinnituksesta huolimatta.
Pohditko, sopisiko hoito-ohjelma sinulle? Varaa 30 minuutin etävastaanotto psykologi Kristiina Laaksolle. Vastaanoton aikana voidaan arvioida hoidon tarve ja hyödyt.