potilastarinassa mainittu samuli vaananenMinulla alkoi alkuvuodesta 2022 yhtäkkiä häiritsevä oikean korvan tinnitus, eli jatkuvasti korvassa soiva korkea ääni. Koska olen soittanut bändeissä aivan lapsesta asti, pyörinyt treenikämpillä ja keikoilla, sekä puuhannut musan parissa niin päivätöissä kuin vapaa-ajalla käytännössä koko elämäni, olen toki aina ollut tietoinen siitä, että riski saada tinnitus esimerkiksi kuulovaurion takia on olemassa ilman asianmukaista kuulosta huolta pitämistä.

Tämän tinnituksen yhtäkkinen alkaminen kuitenkin säikäytti, koska havaitsin sen hiljaisena sunnuntai-iltana kirjaa sängyssä lukiessani, eikä sitä edeltänyt minkäänlainen melualtistus (olen myös pitänyt aina huolta, että jos olen metelissä, pidän korvatulppia). En siis tiennyt miksi tinnitus alkoi.

Ensimmäiset viikot olivat todella ahdistavia, sillä nukkumisesta ei meinannut tulla mitään ja pelkäsin, että olen kaikesta varovaisuudestani huolimatta onnistunut itse pilaamaan kuuloni lopullisesti. Erehdyin lueskelemaan netin keskustelupalstoja etsiessäni tietoa tinnituksesta ja kaikenlaisia kauhutarinoita läpikäydessäni aloin pelkäämään, jotta jostain syystä edessä olisi jopa kuulonmenetys. 

Työskentelen musiikin parissa ja myös vapaa-aikani täyttyy musiikin tekemisestä, joten päässäni alkoi pyöriä skenaariot siitä, etten voi enää tehdä töitä, enkä kuunnella tai soittaa musiikkia.

Hakeuduin nopeasti korvalääkärille, joka totesi, ettei korvissani ollut mitään vikaa. Hän ohjasi minut kuulotestiin, jossa selvisi, että kuuloni oli erinomainen, eikä minulla ollut meluvauriota. Tämä tieto toki helpotti, mutta samalla aiheutti epätietoisuutta, sillä en tiennyt mikä tinnituksen syynä oli.

Omalääkärini ohjeisti minut fysioterapeutille, sillä jumissa oleva niska-hartiaseutu saattaa joskus aiheuttaa korvien soimista. Fyssarin käynneistä ei kuitenkaan ollut apua, joten hakeuduin kiropraktikolle, sen jälkeen myös hierojalle sekä akupunktioon. Mistään näistä ei ollut kuitenkaan apua tinnitukseen ja kiropraktikkokin totesi muutaman käyntikerran jälkeen, jotta hän ei enää löytänyt kropasta minkäänlaisia jumeja.

Ahdisti. Tuntui, että en pystynyt oikein keskittymään mihinkään muuhun kuin soivaan korvaan. En uskaltanut pitää töissä kuulokkeita päässä, pelkäsin mennä bänditreeneihin ja kalenterissa olevat sovitut keikat saivat kauhun valtaan, sillä pelkäsin tekeväni itse jatkuvasti kuulolleni lisää hallaa. Aloin välttelemään monia arkeeni kuuluvia normaaleja asioita, joiden ajattelin jollain tapaa pahentavan tinnitusta.

Lopulta sain kuitenkin vinkin hakeutua audiologi Mari Havialle, joka vastaanotto­käynnillään suositteli minulle tinnituksen hoidoksi CBT-terapiamenetelmää Audexissa psykologi Kristiina Laakson toimesta.

Tämä oli onnenpotku, koska tajusin nopeasti saavani vaivaan juuri asiaan vihkiytyneen ammattilaisen apua, saavani oikeaa ja asianmukaista tietoa tinnituksesta, sekä tilanteestani, mutta myös ymmärsin kyseessä olevan yleinen vaiva.

Kristiinan vastaanottokäynneillä pääsin hänen avullaan pureutumaan siihen, mikä tilanteessani oli suurin haaste, eli tinnitukseen liittyvät negatiiviset ajatukset.

Erilaisten harjoitusten avulla aloin opetella hallitsemaan negatiivisten ajatusten kehää ja myös ymmärtämään, ettei minun missään nimessä tarvitse ja pidä vältellä mitään tilanteita. Opettelin myös sisäistämään sen, että pystyn tekemään asioita samalla tavalla kuin ennenkin, huolimatta tinnituksesta. Tärkeää oli tilanteen hyväksyminen, mutta myös uskominen siihen, että pystyn tinnituksesta huolimatta elämään elämää kuten aikaisemminkin ilman pelkoa siitä, että itse jotenkin pahennan tilannetta.

Terapiajakson aikana aloin Kristiinan opeilla ja harjoittelun avulla huomaamaan, etten enää pian kiinnittänyt huomiota tinnitukseen samalla tavalla kuin aikaisemmin ja sen häiritsevyys väheni huomattavasti.

Pian huomasin, että meni pitkiä aikoja, etten huomannut tinnitusta lainkaan ja silloin kun sen havaitsin, pystyin omilla ajatuksillani muistuttamaan itseäni siitä, että pärjään kyllä tilanteen kanssa, eikä tinnitus hallitse ja rajoita elämääni.

Nyt tinnituksen häiritsevyys on terapian avulla vähentynyt merkittävästi ja minulla on myös ymmärrys, miksi tietyissä tilanteissa havaitsen tinnituksen ja työkaluja avuksi siihen, mitä noissa tilanteissa voin tehdä. Minulla on myös usko ja luottamus siihen, että pystyn elämään täysipainosta elämää ilman, että tinnitus rajoittaa minua. Kyseessä on vaiva, jonka kanssa pystyn elämään.

/ Samuli Väänänen