Asiakkaiden kokemuksia

POTILASTARINA: Oona Kivivuori

Minun tinnitus alkoi aivan yllättäen eräänä tammikuisena iltana autoa ajaessani. Ihmettelin, miksi päässäni sirisee. Tinnitus oli minulle ihan vieras asia ja joitakin päiviä sirinää kuunneltuani, alkoi paniikki puskea pintaan. Luulin seonneeni, koska eihän kenenkään päästä voi kuulua tällaista ääntä. Tinnitus oli ensin vain vasemmassa korvassa, mutta tuli muutaman viikon jälkeen myös oikeaan korvaan ja ääni alkoi vaihdella paljon. Jäin sairauslomalle töistä ja pohdin, onko elämäni enää ikinä samanlaista, kuin ennen.

LUE TARINA

POTILASTARINA: Samuli Väänänen

Minulla alkoi alkuvuodesta 2022 yhtäkkiä häiritsevä oikean korvan tinnitus, eli jatkuvasti korvassa soiva korkea ääni. Koska olen soittanut bändeissä aivan lapsesta asti, pyörinyt treenikämpillä ja keikoilla, sekä puuhannut musan parissa niin päivätöissä kuin vapaa-ajalla käytännössä koko elämäni, olen toki aina ollut tietoinen siitä, että riski saada tinnitus esimerkiksi kuulovaurion takia on olemassa ilman asianmukaista kuulosta huolta pitämistä.

LUE TARINA

Ääniyliherkkyyttä en ole enää ajatellut, olen siedättynyt melulle. Jännittäminen ja pelko tinnitukseen on hävinnyt.
En välttele asioita tinnituksen takia, kuten hoidon alussa.

Tämä hoito on ollut hyvä ja mahtava.
Apua on saatavilla ja CBT-hoito auttaa.

Aikaisemmin ns. hiljaiset tekemiset (lukeminen, jooga, tarkka musiikin kuuntelu) oli vaikeaa ja joihinkin tilanteisiin käytin äänimaskeria. Nyt en tarvitse maskereita ja pystyn keskittymään ja nauttimaan edellä mainituista tilanteista.

Kiitos! Harjoitusten sopiva jaksottaminen ja rauhallinen tahti sopi minulle hyvin! Minulla oli aikaa paneutua ja oppia. Olet Kristiina kannustava ja osaat ottaa huomioon asiakkaan tarpeet. Mitään en jäänyt kaipaamaan.

En enää kuuntele tinnitusta, vaikka se jatkuvasti läsnä onkin. En huolestu, vaikka tinnituksen voimakkuus vaihtelee eri tilanteiden, kuten musiikin kuuntelun, jälkeen.

Tavoitteenani oli päästä eroon tinnituksesta kokonaan. Tinnitus kuuluu edelleen, mutta se ei häiritse eikä aiheuta ahdistusta. Tavallaan siis pääsinkin eroon siitä.

Voin siis edelleen nauttia asioista, jota rakastan.

Kristiina teit elämästäni taas elämisen arvoista, kun vuosien murehtiminen korvistani muuttui hyväksyväksi pohdiskeluksi. Tinnitus on osa minua mutta se ei enää aiheuta samaa pelkoa ja ahdistusta kuin ennen. Uskallan taas soittaa ja iloita musiikista vapautuneesti.

Mika Kallio, muusikko

Koen saaneeni elämäni takaisin Audexin ja Kristiinan CBT-hoidon ansiosta. Ennen hoitoa olin todella masentunut ja ahdistunut tinnituksen takia enkä saanut asialta mielenrauhaa. Olin kokeillut kaikki muut keinot, enkä ollut saanut mistä muusta hoidosta helpotusta tilanteeseeni. Kristiinan kärsivällisyys, tuki ja apu pelasti tilanteeni ja nyt melkein vuosi myöhemmin hoidon aloituksesta en ajattele tinnitusta juurikaan koskaan, kun taas aiemmin en päässyt siltä hetkeksikään pakoon. Voin suositella Kristiinaa ja Audexin palveluita lämpimästi kaikille samanlaisten vaivojen kanssa kamppaileville.

Ennen hoidon aloittamista koin ahdistuksen tunteita muun muassa liittyen siihen, olenko itse aiheuttanut itselleni tinnituksen, kuinka pystyn elämään sen kanssa ja pystynkö enää tekemään musiikkialan työtäni ja nauttimaan myös työn ulkopuolella musiikista ja sen tekemisestä. Sain kaikkiin näihin keinoja ja apua.

Elämänlaatuni on parantunut hoidon avulla:

  • Nukahtaminen ilman huolta tinnituksesta
  • Rentoutuminen
  • Keskittyminen
  • Luonnosta nauttiminen
  • Hiljaisuudesta nauttiminen
  • Ahdistuneisuuden väheneminen (huoli että tinnitus pahenee, tulee häiritsemään enemmän tai tekemään hulluksi).

Kaikenkaikkiaan olen todella tyytyväinen kaikkeen siihen apuun, jota tässä terapiassa olen ääniyliherkkyysongelmaani saanut. Se avasi aivan uusia näköaloja varsin haastavassa tilanteessani, jossa olin jo lähes menettänyt toivoni työkykyni palautumisesta. Sain hyviä oppeja, joita pystyin käyttämään tarvittaessa, mikä lisäsi uskallustani mennä meluisiin tilanteisiin. Harjoittelun myötä tilanne on parantunut ja olen tarvinnut oppimiani keinoja yhä harvemmin. Työkykyni on palautunut ja voin taas nauttia vapaa-ajallani esimerkiksi tanssimisesta.